<

VG Amsterdam, waar ik lid van ben, bestond 140 jaar in 2017 en vierde dat met een symposium 

in de Uilenburger Sjoel te Amsterdam. Aan mij de vraag een aandenken te maken om te geven aan leden en gasten. Dat werden 140 boekdoosjes met daarin foto’s uit het archief, verhalen van leden waarom 

VG Amsterdam hen zo dierbaar is, een introductie van de sprekers, de flyer, en ik deed er een tekening bij. Alle informatie heb ik zelf verzameld, opgemaakt en geprint. In elk boekje zit een andere inhoud. Dat wil zeggen alle genoemde elementen zitten er in, maar niet alles. Het idee er achter is dat leden en gasten bij elkaar gaan vergelijken en daardoor met elkaar in gesprek raken. 

>

Het boekdoosje is van eenvoudig karton. Ik deed er een huisstijl blauwe wikkel om, zodat het boekje sluitbaar is. Om de wikkel weer te kunnen sluiten zit er een schuifbaar ‘boordje’ aan bevestigd met het logo van VG Amsterdam. De titel ‘rebellie in religie’ stempelde ik letter voor letter op elk doosje. 

De afbeeldingen, die ik heb nagetekend komen voor een groot deel uit het boek ‘ontdek en creëer zelf het universum’ van Michael S. Schneider. Dit boek opende voor de wereld van heilige geometrie. In het eerste hoofdstuk ‘Monade’ staat dat er drie instrumenten nodig zijn om het universum te creëren: een passer, een tekendriehoek en een potlood. 

​

Deze instrumenten zijn ook de symbolen van de vrijmetselarij; een internationaal verbreide en regionaal gestructureerde broederschap van mensen die streven naar geestelijke en morele verheffing, onderlinge waardering en wederzijdse hulp (bron: wikipedia). 

​

Voor mij is dat toch ook wat VG Amsterdam in zich draagt. 

​

^