<
>

Elke keer als ik dit fragment hoor, raakt het mij weer. 

Het briefje dat deze vrouw opent heeft ze gedurende de oorlog altijd op haar borst gedragen, uit bescherming dat het haar niet werd afgepakt. Het gedicht van haar moeder dat zij voorleest is zo ongekend krachtig de situatie indenkend waarin het geschreven is. 

​

Ik heb het in 2011 mogen opnemen, nadat we samen naar een voorstelling in Theater de Muze geweest waren in Noordwijk. Deze actie ontstond doordat ze mij haar herinneringen uit de oorlog vertelde, zodat ik er opnames van kon maken, die ze aan haar kinderen wilde geven. Zo kwam ook Theresienstadt ter sprake, een kamp waar zij met haar familie ook heeft vast gezeten. En laat de voorstelling nu net daarover gaan. Na afloop vertelde ze over een gedicht dat haar moeder schreef in het kamp Westerbork voor haar vijftiende verjaardag. 

​

Het briefje lag veilig opgeborgen in een kast bij haar in huis. Het was voor haar ook al jaren geleden dat ze het in handen had, toen ze het voor mij tevoorschijn haalde.

Het wonderbaarlijke is dat het hele gezin bij elkaar is gebleven en de oorlog overleefd heeft.

​

Uiteindelijk vormden al haar herinneringen vier dvd’s, waarbij ook haar toewijding aan Soefisme aan bod kwam. Het is ook in de Soefitempel Universel Murad Hassil in Katwijk waar ik haar leerde kennen en met haar oefeningen deed tijdens een bijzondere retraite; ze maakte indruk. Toen jaren later ‘herinneringen’ het onderwerp werd van een opdracht op de academie besloot ik haar weer op te zoeken. Niet wetend dat het hiertoe zou leiden. De ontmoeting, meerdere gesprekken, het theaterbezoek en de opnames vormen weer nieuwe herinneringen.

​

In het najaar 2018 heeft een kleindochter Paula mij gezocht en gevonden. Ze vroeg of ze de opnames mocht gebruiken om een boek te schrijven. Natuurlijk! Door het contact met haar durf ik de opname nu online te plaatsen. Tot die tijd deelde ik het fragment met eerbied slechts aan een enkeling of in een serene setting. 

Nu is de tijd rijp om het fragment vindbaar te laten worden.  Gelieve alleen na overleg te gebruiken voor eigen doeleinden.

^