<

Met en voor mevrouw Jansen - van der Putten heb ik voor elk van haar kinderen een ‘eigen’ boekdoosje gemaakt met herinneringen uit haar jonge jaren. De zwart/wit-foto periode. Ik ben  meerdere keren bij haar op bezoek geweest en onder het genot van een kopje koffie en altijd een koekje, raakten we in gesprek over haar kindertijd in de oorlog, haar schooltijd, haar verkeringstijd, haar ondernemerschap, haar huwelijk met Jan Jansen en de geboorte van hun kinderen; twee dochters en een zoon. De gesprekken nam ik op met mijn fotocamera. Ze is dan 85 jaar. 

>

Ze heeft in haar leven veel kleding, gordijnen en stoffering genaaid - coupeuse was haar vak - en ze borduurt nu nog regelmatig voor kinderen en kleinkinderen. Dat is de reden dat het gestoffeerde boekdoosjes zijn geworden. Voor de dochters koos ik stoffen en voor de zoon leer. Op de kaft heb ik haar naam in haar eigen handschrift geborduurd, en de tekst ‘herinneringen’ op de rug van het boekdoosje in een lettertype dat past bij de aard of het vak van het kind. 

Bij elk verhaal stelde ik een fotoblad samen. Ik gebruikte fotohoekjes om ze te ‘plakken’ op het vel. Sommige foto’s heb ik gedigitaliseerd en bij geprint, zodat ik ze in elk boekdoosje kon doen. Bij andere verhalen ontstonden verschillende, waardoor elk kind een ander vel kreeg over dat onderwerp. Met als idee dat de kinderen met elkaar weer eigen herinneringen kunnen ophalen.

Ze had ook nog rapporten, diploma’s, bidprentjes en een enkele stempelkaart uit de oorlog bewaard. Door het losbladige concept konden deze ook over de boekdoosjes verdeeld worden. En omdat ik zelf tekenen zo fijn vind om te doen, heb ik in elk exemplaar twee tekeningen gedaan. Hier zijn er twee van de zes afgebeeld: 1. de Necchi naaimachine waarop mevrouw Jansen altijd naaide en 2. kapok waarmee man Jan matrassen mee vulde.  Voor het titelblad gebruikte ik twee druktechnieken: stempelen en linodruk.

​

Omdat de gesprekken met mijn fotocamera zijn opgenomen en mevrouw Jansen het prima vond om in beeld te komen heb ik uiteindelijk ook een filmpje gemonteerd met drie fragmenten. Dat maakte het tijdsbeeld compleet. Vanwege privacy plaats ik dit filmpje niet op deze pagina.

^