Op 24 mei 2019 had ik een afspraak gemaakt met Barbara  Focquaert, gemeenschapverantwoordelijke bij De Ark Gent. Een woongemeenschap waar mensen met en zonder mentale beperking samen leven in een vleugel van De Oude Abdij in Drongen. Na een hartelijke begroeting was haar eerste vraag: “wat is je droom”.  Ik viel even stil… en legde toen uit dat ik naar Japan wil fietsen en voor nu een plek in Gent zoek om een tijdje te verblijven om aan mijn fiets te werken. En zo raakten we in gesprek. 

Ze zei: wij hebben nog een heel klein kamertje over en zoeken eigenlijk iemand om mee te draaien in het nachtpermanentie rooster. Als dat iets voor je is ben je welkom. Weer viel ik stil… Nu betrek ik deze kamer sinds 1 juli. Een heerlijke plek vervuld van liefde, zorg en dankbaarheid. In een bijzondere woongemeenschap waar kwetsbaarheid er mag zijn… 

<
>

Mijn belangrijkste taak is dus de nachtpermanentie, maar als je er toch bent… eigenlijk is het een groot huishouden en ieder doet zijn/haar deel en er is altijd iets te doen.  Zo help ik ook mee o.a. bij verplaatsen en in elkaar zetten van meubels, bij de organisatie van het vriendenfeest waar ik foto’s en een boek van maakte, ging mee naar Pairi Daiza en mocht ik mee op bewonersvakantie naar Rijssel (Lille).  Het leukste is het contact met elkaar… hartelijk en eerlijk. Ik voel mij dankbaar dat ik hier een tijdje mag zijn..

Foto’s van Vriendenfeest 2019 @Kasteel Borluut

Foto’s van De Oude Abdij, mijn kamertje en de Abdij tuin

De Ark Gent is een gemeenschap dat onderdeel uitmaakt van een internationale organisatie L’Arche International. Er zijn ‘Arken’ over de hele wereld, zo ook in Mexico (waar ik op bezoek ging) én Japan. Grondlegger is Jean Vanier. Een theoloog en Christen die in 2019 in mei op 91 jarige leeftijd overleed. Hij ontdekte, door op jonge leeftijd zonder enige ervaring twee mensen met een beperking in huis te nemen, dat het leven een continue oefening is in kwetsbaar durven zijn en een besef dat hij door mensen met en zonder beperking samen te brengen invulling kon geven aan de weg die Jezus hem is voorgegaan. 

En nu bestaat L’Arche International uit:

Foto’s van Jean Vanier en @El Arca Mexico DF

^